Een PGO is een Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Deze biedt mensen de mogelijkheid om zorggegevens zelf te registreren en te verkrijgen uit e-dossiers van verschillende zorgorganisaties. Een PGO heeft eigen functionaliteiten en integreert ook zinvolle apps van anderen. Voorbeelden zijn: beeldbellen, video en natuurlijk apps die zijn bedacht door zorgprofessionals zoals de EmotieApp Getgrip van Emoelens. Zo breidt de ‘appotheek’ van een PGO steeds verder uit en kunnen mensen onder eigen regie gegevens delen met anderen in hun (persoonlijke) zorgnetwerk, waaronder zorgprofessionals.
Definitie
De definitie van een PGO van MedMij is: “een persoonlijke gezondheidsomgeving (ook wel bekend als persoonlijk gezondheidsdossier, PGD) is een website of app waarmee je toegang hebt tot jouw eigen gezondheidsgegevens. Het gaat dan om gegevens die opgeslagen zijn door een andere partij, bijvoorbeeld je huisarts of een specialist in het ziekenhuis. Je kunt deze gegevens in je persoonlijke gezondheidsomgeving zelf gebruiken.”
Er zijn inmiddels verschillende systemen in de markt en de betreffende verkopers hanteren vaak een eigen omschrijving of definitie.
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een PGO volgens Quli?
Een PGO:
- is voor iedereen.
- koppelt met meerdere EPD’s, ECD’s en ehealth-systemen (van zorgorganisaties).
- omvat door zorgorganisaties én zelf vastgelegde gegevens.
- integreert met wearables en thuistechnologie.
- biedt functionaliteit en apps vanuit zorgorganisaties én door jezelf gekozen.
- ondersteunt netwerk groter dan één zorgorganisatie.
- geeft je de mogelijkheid zelf te beslissen met wie welke gegevens wanneer worden gedeeld.
- is veilig en biedt privacy ‘by design’ – en wordt dus door jou beheerd.
- ondersteunt een leven lang, 7×24 uur, 365 dagen/jr.
- omvat meer dan “zorg” …