Specialisten willen terecht gemakkelijk toegang tot patiëntgegevens bij andere ziekenhuizen, schrijft Skipr. En ik neem aan, ook relevante gegevens bij andere zorgaanbieders en gegevens geregistreerd door mens (patiënt) zelf en diens naasten. Dat kan inmiddels eenvoudiger en veiliger dan in 2011, met 17 miljoen slimme digitale kluisjes die een transmuraal dossier vormen! We hebben ze al in Nederland. Nu nog verder vullen is het devies. Net als het serviceboekje van mijn auto. Dat wordt na elk garagebezoek automatisch bijgewerkt. Logisch dus, dat als mij iets overkomt onderweg, dat men dan meer weet van mijn auto dan van mij … In Oostenrijk doet men dat met ELGA voor mensen.
In Zorgvisie lees ik: “In Zweden en Denemarken heeft iedereen toegang tot zijn of haar eigen gegevens in een digitaal, persoonlijk gezondheidsdossier. In Denemarken ook wel het persoonlijke gezondheidskluisje genoemd. Dit is ooit begonnen met een medicijnpaspoort, maar inmiddels uitgegroeid tot een nationaal portaal waarop maandelijks een vierde van de totale bevolking inlogt om toegang te krijgen tot een overzicht van zijn of haar gehele gezondheidsgeschiedenis, diagnoses, behandeltrajecten, operaties, medicatieschema’s, röntgenfoto’s, evenals verwijzingen naar specialisten. En ze kunnen zich er aanmelden als orgaandonor. Daarnaast hebben specialisten, met toestemming van de patiënt, toegang tot de patiëntgegevens die op het portaal zijn opgeslagen. Ze kunnen problemen bespreken met andere zorgverleners en de meest recente evidencebased informatie over specifieke onderwerpen vinden.”
Australië, Denemarken, Finland, Letland, Oostenrijk en Zweden zijn zo gek nog niet. Abu Dhabi heeft prachtige app, ook voor arbeidsmigranten. EPD’s zijn voor dokters, portalen voor patiënten en PGO’s voor mensen. Zijn verplichte uitwisseling van gegevens in Wegiz de uitkomst? Aangevuld met een minimale set van verplichte gegevensdiensten voor elke zorgaanbieder. Daarmee ontstaat een transmuraal dossier met actieve deelname van de patiënt. Zowel mensen als zorgpartners weten op welke gegevensdiensten ze kunnen rekenen. Andere landen geven het voorbeeld. En in NL varen autobranche, Belastingdienst (VIA), MijnPensioenoverzicht, Berichtenbox en de TUI-app er al jaren wel bij … en niet te vergeten hun klanten. Dat zijn dezelfde mensen als de patiënten van dokter Peter Paul G. van Benthem en zijn 27.000 collega’s in Nederland. En een veelvoud in Europa en daar buiten.
Hans ter Brake
juni 2022