Zorg voor jezelf
Blog

Hoe kan ik mijn medisch dossier inzien?

Iedere zorgaanbieder bewaart informatie over jou. In jouw medisch dossier staan onder andere gestelde diagnoses, verwijsbrieven, uitslagen van onderzoeken, voorgeschreven medicijnen en soms aantekeningen van jouw zorgverlener. Wil jij weten wat er in jouw medisch dossier staat? Dat kan! Je hebt altijd het recht om jouw medisch dossier in te zien. Sinds juli 2020 moet jouw zorgverlener dit zelfs online en gratis aan jou aanbieden. 

 

Medisch dossier inzien

Hoe werkt het als je jouw medisch dossier wilt inzien? Eerst moet je bedenken van welke zorgaanbieder je het dossier wil bekijken. Jouw huisarts, ziekenhuis, psycholoog, fysiotherapeut en diëtist houden allemaal apart een dossier van jou bij. Als je nog in behandeling bent, kun je om inzage in jouw medisch dossier vragen als je jouw zorgverlener ziet. De zorgverlener mag dit niet weigeren. Ze kunnen wel vragen om later een afspraak te maken als ze niet meteen tijd hebben om het dossier in te laten zien. In de meeste gevallen blijft jouw zorgverlener erbij als jij jouw dossier inkijkt en geeft uitleg als dat nodig is. Je mag het dossier in dit geval niet meenemen of kopiëren. 

 

Huisarts

De huisarts is waarschijnlijk de zorgverlener waarmee je het meest contact hebt en die dus de meeste zorginformatie over jou heeft bewaard. Het is logisch dat je nieuwsgierig bent naar wat er in al die jaren over jouw gezondheid is geschreven. Tot een aantal jaar geleden zou je een grote stapel papier voor je neus gekregen hebben als je om jouw medisch dossier had gevraagd. Inmiddels zijn de meeste huisartsen overgestapt op het elektronisch patiënten dossier oftewel het EPD. Waarschijnlijk kun je je nog wel herinneringen dat je hiervoor ooit een handtekening hebt moeten zetten. 

Gesprek bij huisarts

 

Jouw huisarts kan jouw dossier fysiek of via de EPD laten zien als je hierom vraagt. Het kan zijn dat je misschien eens met een andere arts jouw situatie wil bespreken en je hiervoor alle informatie nodig hebt die je kunt verzamelen. Misschien wil je controleren of alles nog klopt of wil je informatie laten verwijderen. Je hoeft geen reden te geven waarom je jouw dossier wil inzien en ook jouw huisarts mag dit niet weigeren. Het kan wel zijn dat jouw huisarts sommige informatie onleesbaar maakt of weghaalt, als dit de privacy van anderen aangaat. De persoonlijke aantekeningen van de huisarts mag je ook niet zien. 

 

Kopie van medisch dossier opvragen

Wil je niet alleen jouw gegevens inzien maar zelf de tijd hebben om alles rustig door te lezen? Dan kun je een kopie van (een deel van) jouw medisch dossier vragen aan jouw huisarts of andere zorgverlener. Vroeger kon het zijn dat je daarvoor moest betalen, maar sinds 2018 is het verplicht dat jij dit gratis meekrijgt. Hier zijn wel wat voorwaarden aan. Zo kan het zijn dat je om een redelijke vergoeding wordt gevraagd als je meerdere kopieën wilt hebben of erg vaak om een kopie vraagt. 

 

De kopie kun je bij jouw zorgverlener vragen als je deze ziet tijdens de behandeling. Stel dat je niet meer in behandeling bent, dan kun je ook een brief of email sturen naar deze zorgorganisatie. Omdat veel zorgorganisaties vrij groot zijn, willen ze dat je de email of brief naar de directie van het organisatiedeel stuurt waar je de behandeling hebt gehad. Dit kun je vaak vinden op de website van de zorgorganisatie. Kom je er niet uit? Bel of mail dan de receptie van de organisatie en vraag het hen. Vaak kunnen ze je meteen de juiste naam en het mailadres geven. Zodra jouw mail of brief bij de zorgorganisatie binnen is gekomen, zijn ze verplicht je binnen één maand jouw kopie van het medisch dossier te sturen. 

 

Gratis en online direct bekijken

Klinkt dat als teveel gedoe en te lang wachten? Vanaf 1 juli 2020 verplicht de overheid elke zorgorganisatie om iedereen gratis en digitaal toegang tot hun medisch dossier te geven. Het kan zijn dat jouw huisarts, ziekenhuis, fysiotherapeut, psycholoog, gynaecoloog of kraamhulp een patiëntportaal heeft waarop jij kan inloggen. Op dit patiëntportaal kun je alle afspraken, uitslagen en andere documentatie inzien die zij over jou bewaard hebben. Meestal moet je hiervoor inloggen met jouw email en een wachtwoord of met jouw DigiD. Weet je niet zeker of jouw hulpverlener een patiëntportaal heeft? Vraag het deze of kijk op de website. 

 

Daarnaast bestaan er nog PGO’s. Dit staat voor persoonlijke gezondheidsomgeving. Dat is een website of app waarop je alles over je jouw zorg kan bekijken. Niet van één zorgorganisatie, maar alle zorg die jij ontvangt op één plek. PGO’s zijn dus niet van een zorgorganisatie, maar een onafhankelijk platform dat jouw medisch dossier bij al jouw zorgverleners opvraagt en aan jou laat zien. PGO’s zijn gratis voor jou, maar ze krijgen een klein bedrag van de overheid voor elke persoon die bij hen informatie opvraagt. 

Mijn Quli op beeldschermen

 

Inzien medisch dossier met Quli

Quli is een online zorgplatform waarop je met één wachtwoord, één app of website alles over jouw zorg kan bekijken en regelen. Zo heb je al jouw afspraken, medicijnen en lab- en testuitslagen overzichtelijk op een plek. Anders dan alleen jouw medisch dossier inkijken, kun je ook zelf doelen stellen, direct berichten sturen naar jouw zorgverlener en veilig beeldbellen. En je stelt zelf in met wie jij welke informatie wil delen. Zo kan jouw partner, naaste of familielid ook zien hoe het met jouw gezondheid gaat. 

Maak nu een gratis account aan